Tunis
0

Uhapšen šef Ben Alijevog osiguranja, umro povrijeđeni fotoreporter

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policija je u nedjelju uhapsila šefa osiguranja predsjednika Tunisa i nekolicinu njegovih kolega zbog optužbi da su kovali zavjeru protiv državne sigurnosti, prenijeli su mediji u toj zemlji.

Ostali detalji za sada nisu objelodanjeni, ali je poznato da su agenti državne sigurnosti tokom posljednjih protesta otvarali vatru na nenaoružane demonstrante, prenosi agencija Associated Press.

Više od 50 ljudi uhapšeno je od subote pod sumnjom da su koristili ambulantna kola i vozila službi za civilnu zaštitu da bi iz njih nasumce pucali, rekao je američkoj agenciji neimenovani policijski dužnosnik.

Fotoreporter Lucas Mebrouk Dolega (32), koji je radio za Evropsku presfoto agenciju (EPA) u Parizu, preminuo je od ozljeda glave koje je u petak zadobio od bačenog suzavca dok je izvještavao o nemirima u Tunisu, saopćili su ranije u nedjelju EPA i Reporteri bez granica (RSF).

Protekla noć u Tunisu bila je mirnija od prethodne, kada su pljačkane prodavaonice i zapaljen glavni kolodvor i neke radnje u glavnom gradu.

Dok su vojni helikopteri patrolirali iz zraka, stanovnici nekih dijelova grada naoružali su se štapovima i palicama i organizirali da bi zaštitili svoje domove od napadača.

Saudijska Arabija je u međuvremenu potvrdila da je u kraljevinu u subotu ujutro s obitelji doputovao bivši predsjednik Tunisa Zine al-Abidine Ben Ali, koji je dan ranije zbačen s vlasti u uličnim demonstracijama.