Svijet
1

Uhapšen revolveraš koji je pucao po Parizu

Klix.ba
Francuske vlasti uhapsile su Abdelhakima Dekhara zbog sumnje da izveo oružani napad na ulicama Pariza.

Pronađen je sinoć u automobilu na parkingu u Bois-Colombesu, na sjeverozapadu Pariza. Dekhar je bio uhapšen i 1998. godine također zbog pucnjave s fatalnim posljedicama u ovom gradu, piše BBC.

Prošlog petka revolveraš je prijetio pariskoj televizijskoj stanici, a u ponedjeljak je izveo napad na novinarski ured i banku HQ. Tužioci su kazali kako se njegova DNK poklapa s onima koje su pronašli na mjestu zločina.

Još nije ispitan tako da motiv njegovih napada nije poznat.

"Moje kolege su primijetile da je veoma lucidan. Saznali su da je koristio lijekove jer su pronašli kapsule u blizini", rekao je policijski službenik Christophe Crepin nakon hapšenja.

Neki mediji su naveli da je uhapšeni pokušao izvršiti samoubistvo.

Vjeruje se da je Dekhar treći čovjek tzv. Rey-Maupin afere, nazvane prema mladom paru koji je povezan s anarhistima pokušao ukrasti oružje od vojske te oteo taksi. U potjeri je ubijeno troje ljudi. Među ubijenima je Audry Maupin, dok je Florence Rey bila u zatvoru sve do 2011. godine. Dekahr je tada izjavio na sudu da nije kriv za optužbu da je kupio pištolj koji je ovaj par koristio, tvrdeći da ga je alžirska tajna služba regrutovala da se infiltrira u francusku krajnju lijevicu. Odslužio je četiri godine zatvora.

Stotine policajaca bilo je uključeno u potjeru u ponedjeljak. Dekharov oružani pohod okončan je nakon što je teško ranio 23-godišnjeg asistenta fotografa Liberation novina, te je napravio veliku materijalnu štetu pucajući u poslovnoj četvrti.

Ranjeni muškarac je u svjesnom stanju i skinut je s aparata.