Svijet
1

Uhapšen psihički bolesnik koji je u Rimu ranio dvojicu policajaca i trudnicu

FENA
Uhapšen je muškarac koji je u nedjelju ispred ureda italijanskog premijera u Rimu otvorio vatru i ranio dvojicu policajaca i jednu trudnicu. Unakrsna vatra se dogodila tokom polaganja zakletve nove vlade.

Italijanski Rai javlja da je jedan policajac teško ranjen u vrat, dok je drugi upucan u nogu. Pucnjava se dogodila ispred premijerova ureda, oko kilometar dalje od dvorane gdje je trajala ceremonija. Ranjena trudnica zadobila je lakše povrede.

Calabriali Luigi Preiti (49) je napadač koji je jutros otvorio vatru i ranio dvojicu policajaca ispred zgrade italijanske vlade u Rimu u trenutku dok se u samoj zgradi spremao čin svečanog polaganja zakletve nove vlade na čelu s premijerom Italije Enriceom Lettom.

Nakon što je nekoliko puta otvorio vatru, Preiti je pokušao pobjeći, ali su ga u tom trenutku uhvatile snage sigurnosti. Policija navodi da je Preiti neuračunjljiva osoba. On nema policijski dosije i pretpostavlja se da je djelovao sam.

"Današnji napad na zgradu italijanske vlade tokom svečanog polaganja zakletve nove vlade nije uzrokovao zabrinutost Italiji", saopćio je ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano.

U izjavi koju je dao novinarima Alfano je rekao da je "tragično djelo izvršila jedna nezaposlena osoba koja je željela počiniti samoubistvo".

Ističući da su povećane mjere sigurnosti, Alfano je rekao da je napadač htio izvršiti samoubistvo nakon napada, ali u njegovom oružju više nije bilo metaka. Alfano je također dodao da je napadač pucao šest puta.

Italijanski političar lijevog centra Enrico Letta dobio je mandat za sastavljanje nove vlade.

Letta je vijest o sastavljanju vlade objavio u subotu, nakon sastanka s predsjednikom Napolitanom. Ovaj četrdesetšestogodišnji bivši potpredsjednik vlade i njegovi ministri položili su zakletvu u nedjelju.

U ponedjeljak se očekuje izglasavanje nove vlade u parlamentu.

Lettino prihvaćanje funkcije premijera napokon je prekinulo napetost koja je vladala od februara, jer ni jedan od kandidata za sastavljanje vlade nije mogao dobiti dovoljnu potporu parlamenta.

Objavljena je lista od osamnaest ministara od kojih su dva iz Berlusconijeve stranke desnog centra. Tri ministra su zadržana iz bivše Montijeve vlade, dok su ostali ministri članovi Lettine Demokratske stranke ili su joj bliski.

Letta je kao glavni cilj svoje vlade naveo borbu protiv nezaposlenosti koja je dosegnula 11,6 posto te mnoge mlade Italijane potaknula na napuštanje zemlje. Također, kao drugi cilj istaknuo je političke reforme. Smatra da su potrebne ustavne promjene kako bi se smanjio broj zastupnika u parlamentu. Spomenuo je i politiku štednje Evropske unije, za koju kaže da se treba promijeniti.