Svijet
12

Uhapšen prvi osumnjičeni za seksualne napade u Kelnu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dvadesetšestogodišnji Alžirac koji u Njemačkoj traži azil postao je prvi osumnjičeni koji je uhapšen zbog seksualnih napada u Kelnu u novogodišnjoj noći, objavio je BBC.

Neimenovani muškarac je zadržan u izbjegličkom kampu u gradu Kerpenu tokom vikenda, objavili su tužitelji. Lišen je slobode pod sumnjom da je seksualno napao ženu i ukrao njen mobitel.

Policija u Kelnu trenutno vodi istragu protiv 21 muškarca učesnika u različitim napadima. Većinu njih se tereti za napade koji nemaju veze sa seksualnim napadima. Uglavnom se radi o krađi, otkrio je javni tužilac Ulrich Bremer.

Policija je saopćila da su dosad prijave predale 883 osobe zbog dešavanja u Kelnu. Od toga je čak 497 žena prijavilo seksualne napade. Broj zločina iznosi ukupno 766, među kojima su tri silovanja.

Dvadesetšestogodišnji Alžirac je uhapšen u gradu Kepenu koji se nalazi 30 km jugozapadno od Kelna. Slobode je lišen i dvadesetdvogodišnji Alžirac zbog krađe mobitela.

Vlasti u Kelnu i federalna vlada su pod pritiskom da usvoje strožiji pristup migrantima nakon što je veći broj njih učestvovao u seksualnim napadima na žene u novogodišnjoj noći.

U decembru je zabilježen porast broja migranata iz Alžira i Maroka.

U Kelnu je muškarcima migrantima zabranjeno korištenje javnog bazena nakon što su primljene žalbe zbog uznemiravanja. Korištenje bazena će im biti ponovo dozvoljeno u srijedu.