Italija
0

Uhapšen pripadnik Al-Qaide

SRNA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Pripadnici italijanske policijske protivterorističke jedinice uhapsili su francuskog državljanina osumnjičenog da pripada Al-Qaidi i da je obučen za pravljenje bombe, izjavili su danas izvori upoznati sa istragom.

Isti izvori navode da je policijska operacija izvedena u Napulju u noći između 4. i 5. septembra, te da je Francuska podnijela zahtjev za ekstradiciju 24-godišnjeg osumnjičenog, koji je porijeklom iz sjeverne Afrike i smatra ga opasnim.

"U Francuskoj je optužen za učešće u podrivačkim aktivnostima", rekao je jedan od izvora.

Nema podataka da li je uhapšeni povezan sa bilo kojom neposrednom prijetnjom, ali je vijest objavljena u vrijeme kada je širom Evrope pojačan stepen bezbjednosti.

Tokom proteklog mjeseca, francuske vlasti su saopštile da su dobile vijest o tome da se bombaš samoubica priprema za napad na sistem podzemne željeznice u Parizu  i zapadni obavještajni izvori su izjavili da su otkrili planove za koordinisan napad i napad na evropske gradove.

Policija nije željela da objavljuje detalje o hapšenju u Napulju, ali izvori ističu da je uhapšeni bio pod nadzorom od avgusta, te da je u stanu gdje je odsjeo zaplijenjen kompjuterski materijal.