Šri Lanka
0

Uhapšen poraženi kandidat na predsjedničkim izborima, Sarath Fonseka

FENA
Sarath Fonseka (Foto: AP)
Sarath Fonseka (Foto: AP)
Poraženi kandidat na predsjedničkim izborima u Šri Lanci, general Sarath Fonseka, uhapšen je u ponedjeljak, sudeći po medijskim izvještajima.

General Fonseka poražen je od aktuelnog predsjednika Mahinde Rajapakse u prošlom mjesecu sa četiri naprema šest miliona glasova.

General Fonseka odbacio je izborne rezultate i najavio da će ih osporiti pred sudom. Vlada je zatražila pravni savjet kako bi izvela generala pred vojni sud zbog kovanja urote kako bi svrgnuo administraciju.

General Fonseka bio je na čelu vojske Šri Lanke kada je prošle godine porazila pobunjenike iz Tamilskih tigrova nakon razornog građanskog rata koji je trajao više od četvrt stoljeća.

On se ipak uskoro nakon toga razišao s predsjednikom Rajapaksom i njih dvojica su vodili ogorčenu predizbornu kampanju.

Prvi navodi koje je podnijela vojska su "činjenje vojnih prekršaja", saopćio je vojni portparol, general major Prasad Samarasinghe.

Supruga generala Fonseke potvrdila je za BBC da joj je muž zatočen nakon što je pojačano prisustvo pripadnika snaga sigurnosti oko njegovog ureda tokom dana.

General Fonseka sastajao se s brojnim političarima koji su podržali njegovu kandidaturu.

Predsjednik Muslimanskog kongresa Rauff Hakeem izjavio je novinskoj agenciji Reuters: "On je odvučen na veoma brtutalan način pred našim očima."

Dopisnik BBC-a iz Colomba Charles Haviland javlja da je hapšenje bilo dramatično ali ne i neočekivano i da se sada postavlja pitanje da li je to dio šire kampanje slamanja opozicije.