Francuska
0

Uhapšen osumnjičeni vojni lider ETA-e

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Osumnjičeni vojni zapovjednik baskijske separatističke grupe ETA uhapšen je u južnoj Francuskoj, objavila je u ponedjeljak francuska ministrica unutrašnjih poslova.

Michele Alliot-Marie objavila je da je Garikoitz Aspiazu Rubina, alias "Txeroki", uhapšen tokom noći na Pirinejima.

Ona je izjavila da je on osumnjičen za ubistvo dvojice oficira španske Civilne garde u francuskom gradu Capbretonu u 2007.

ETA se krivi za ubistva više od 820 ljudi u svojoj 40-godišnjoj kampanji za nezavisnu baskijsku državu.

Grupa je nastavila svoju kampanju nasilja u junu 2007., nakon propasti tajnih pregovora sa španskom vladom. Dopisnici tvrde da je Aspiazu Rubina bio ključna ličnost u toj odluci.

Njegovo hapšenje predstavlja najteži udarac za ETA-u od hapšenja njenog političkog komesara, Javiera Lopeza Pene, u zajedničkoj francusko-španskoj operaciji u francuskom gradu Bordeauxu u maju.

Dopisnik BBC-ja iz Madrida Steve Kingstone javlja da su za hapšenjima visokorangiranih pripadnika ETA-e, ipak, slijedili novi napadi i da je ETA daleko od toga da bude poražena.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi u saopćenju da je Aspiazu Rubina (35), uhapšen tokom noći u regiji Hautes-Pyrenees, u jugozapadnoj Francuskoj.

Baskijska novinska agencija, Vasco Press, javila je da je Aspiazu Rubina, čiji nadimak znači Čiroki, uhapšen zajedno s drugim sumnjivim članom ETA-e u mjestu Cauterets.

Alliot-Marie nije pružila nikakve druge detalje o hapšenju, ali je izjavila da je "osumnjičeni bio počinilac" ubistva dvojice oficira španske Civilne garde u Capbretonu 1. decembra 2007.

"Ovo hapšenje ponovo pokazuje odlučnu riješenost francuske policiji i žandarmerije u borbi protiv svih oblika terorizma i još jednom ilustrira sjajnu saradnju između Francuske i Španije u borbi protiv baskijskog terorizma", navodi se u saopćenju.

Dvojica pripadnika španske Civilne garde ubijena su tokom operacije praćenja sumnjivih članova ETA-e. Njihovo ubistvo nagnalo je hiljade Španaca da osude terorističku grupu na maršu u prijestolnici, Madridu.

Francuska policija uhapsila je muškarca i ženu zbog napada nekoliko dana kasnije, ali je treći osumnjičeni ostao na slobodi.

Španski ministar unutrašnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba objavio je u ovom mjesecu da su nedavno uhapšeni članovi ETA-e izjavili kako im je Aspiazu Rubina kazao da je direktno učestvovao u ubistvu gardista.

Jedan od njih izjavio je kako je "čuo da je Čiroki priznao da je ubica dvojice policajaca", dodao je on. ETA je doživjela težak udarac u maju hapšenjem Lopeza Pene, alias "Thierryja", skupa s troje sumnjivih članova grupa.

Navodi se da je Lopez Pena naredio bombaški napad na Madridski aerodrom iz decembra 2006., koji je okončao 14-mjesečno primirje s vladom i u njemu su ubijene dvije osobe.