Rusija
0

Uhapšen organzator "gay parade" u Moskvi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Organizatora "gay parade" u Moskvi uhapsila je policija koja pokušava da izvrši pritisak na njega kako bi odustao od organiziranja demostracija protiv gradonačelnika, izjavio je Aleksej Davidov, jedan od njegovih kolega, osudivši "gestapovske metode".

"Nakon što je u srijedu uhapšen na aerodromu Domodedovo, blizu Moskve, u trenutku kad je ulazio u avion za Ženevu, Nikolaj Aleksejev je odveden u nepoznatom pravcu", izjavio je Davidov za moskovski radio Eho.

Aerodromska glasnogovornica Elena Galanova je to demantirala i izjavila da je Aleksejev bio spriječen da uđe u avion zato što je odbio da skine cipele pred sigurnosnom kontrolom, javila je agencija Itar Tass.

Davidov je kazao da je Aleksej poslao nekoliko sms poruka u kojim navodi kako je bilo policijskih pritisaka da povuče tužbu na odluku gradonačelnika Moskve Jurija Lujkova o zabrani organizacije "gay parade" u glavnom gradu.

"Zahtijeva se da odustanem od organiziranja demonstracija protiv Lujkova koje će se održati 21. septembra i od tužbe Evropskom sudu za ljudska prava protiv zabrane gay parade u Moskvi", napisao je Aleksejev, a prenio Davidov.

"Koriste se gestapovske metode kako bi jedna osoba odustala od svojih akcija i ubjeđenja", protestirao je Davidov koji je također član pokreta ruske opozicije Solidarnost.

Od 2006. godine, kada je održana prva "gay parada" u Moskvi, organizatori su svake godine naišli na odbijanje općinstva da odobri ovu manifestaciju.

Lujkov, koji je poznat po svojim homofobičnim izjavama, sistematski stavlja veto na manifestacije homoseksualaca. U januaru je ponovo nazvao homoseksualce "đavoljim kreaturama" i zakleo se da neće nikada dozvoliti gay paradu u Moskvi, podsjeća AFP.