Nakon 20 godina u SAD-u
0

Uhapšen Lonnie Franklin, serijski silovatelj i davitelj

Sarajevo-x.com
Policija u Los Angelesu uhapsila je nakon dvije decenije zloglasnog serijskog ubicu, Lonniea Franklina Jr., poznatog i kao Mračni Spavač.

Franklin je optužen za deset ubistava, kazneno djelo pokušaja ubistva, te za kaznena djela ubistava pod vanrednim uslovima, zbog čega bi mogao dobiti smrtnu kaznu.

Policija je ušla u trag zloglasnom ubici zahvaljujući DNK uzetoj od njegovog sina.

"Danas je dobar dan", kazao je Donnell Alexander brat žrtve Monique Alexane.

Naime, policija je provela godine istražujući ubistva i tražeći odgovornog za zločine počinjene od 1985. do 2007. godine. Meta zloglasnog serijskog ubice bile su mlade crnkinje i jedan muškarac, a nadimak Mračni Spavač je dobio jer, navodno, nije ubijao 14 godina, tačnije od 1988. do 2002. godine.

Sve žrtve su bile upucane, zadavljene i nerijetko seksualno iskorištavane.

Mračni Spavač je pronađen zahvaljujući DNK-analizi. Naime, nakon što je Franklinov sin uhapšen uzet je njegov DNK-bris, a detektivi su preko DNK-pretrage porodice uspjeli povezati uzorak sa monstruoznim ubistvima. Nakon što se uzorak sa šoljice koju je Franklin koristio poklopio, detekitvi su bili sigurni da je slučaj završen.

Naime, Lonnie Franklin je 80-ih godina prošlog stoljeća radio u garaži policije u Los Angelesu, zatim je premješten u sanitarni odjel, a službu je napustio 1989. godine.

Pretpostavlja se da je Franklin prva ubistva počinio u vrijeme velikog nasilja u Los Angelesu, kada su mnoge djevojke postajale ovisne o cracku ili kokainu. U istragu je bilo uključeno 30 detektiva, ali bezuspješno.

Iako je policija imala DNK ubice, opis jedne proživjele osobe, pa čak i raspisanu nagradu od 500.000 dolara, nije bilo napretka u istrazi.

Jedina muška žrtva,Thomas Steele, ubijen 1987. godine, bio je ili prijatelj jedne od žrtava ili je znao identitet ubice.

Posebna istražna jedinica sastavljena je nakon što je u junu 2007. godine pronađena posljednja žrtva, Janecia Peters (25). Ta istražna jedinica se fokusirala na ubistvo 23-godišnje Barbare Ware iz 1987. godine.

Optužnica protiv Franklina će biti pročitana danas, izvijestio je AP.