Filipini
0

Uhapšen kapetan trajekta u kojem su poginule 42 osobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Filipinski istražitelji u srijedu su uhapsili kapetana pretrpanog trajekta koji se prevrnuo po olujnom vremenu, a 42 putnika se utopila sumnjičeći ga da je plovio bez dozvole.

Stotinjak ljudi je spašeno a osam je nestalo nakon što je drveni brod Don Dexter Cathlyn pogodio nalet vjetra i valova u utorak kratko nakon što je napustio luku na centralnom otoku Masbate i zaplovio prema obližnjoj pokrajini Sorsogon, saopćili su zvaničnici, javio je AP.

Među žrtvama je 12-ero djece i žena koja je izgubila muža prije sedmicu dana i poginula je s jedinim djetetom, saopćio je načelnik policije Masbate - Reuben Sindac.

"Prošle je noći u cijelom gradu vladao osjećaj duboke tuge", kazao je.

Sindac je izjavio da je kapetan Dante Bombales prebačen u pritvor i da vlasti također tragaju za vlasnikom broda. "Taj trajekt je djelovao ilegalno", kazao je.

Morske nesreće su česte u filipinskom arhipelagu zbog tropske klime, loše održavanih brodova i slabe primjene sigurnosnih pravila.

Ta zemlja često zahvaćena tajfunima bila je mjesto najveće pomorske katastrofe nakon Drugoga svjetskog rata kada je 1987. poginula 1.341 osoba prilikom potonuća trajekta Dona Paz.

U junu je 23.800 tona težak trajekt Princess of the Stars potonuo tokom tajfuna u blizini pokrajine Romblon, u blizini Masbatea, kada je poginulo više od 800 ljudi.

Otkriće nekoliko buradi s otrovnim hemikalijama odgodilo je izvlačenje tijela iz broda do prošle sedmice. Pomorski stručnjaci izvukli su hemikalije.