Svijet
5

Uhapšen još jedan osumnjičeni za terorističke napade u Briselu

Klix.ba
Belgijska policija je uhapsila još jednu osobu zbog povezanosti s terorističkim napadima koji su izvršeni na aerodrom i metro u Briselu 22. marta, javlja BBC.

Muškarac koji je uhapšen je identifikovan kao Ali E.H.A. koji ima 31 godinu. Uhapšen je pod sumnjom za "teroristička ubistva" tokom pretresa kuće u Schaerbeeku u Briselu u četvrtak.

Trojica bombaša samoubica su ubili 32 ljudi na aerodromu u Briselu te na stanici metroa Maelbeek.

"Belgijski državljanin Ali E.H.A. rođen 23. septembra 1984. godine je uhapšen zbog sudjelovanja u aktivnostima terorističke grupe, terorističkim ubistvima i pokušajima ubistava kao izvršilac, suizvršilac i saučesnik", navodi se u saopćenju tužitelja.

Belgijski mediji pišu da je uhapšeni muškarac pružao utočište izvršiocima terorističkih napada. Šestorici ranije uhapšenih muškaraca je pritvor produžen. Jedan od njih je Mohamed Abrini, muškarac sa šeširom snimljen sigurnosnim kamerama na aerodromu, koji nije aktivirao eksploziv te je pobjegao s mjesta događaja.

Četvorica muškaraca se sumnjiče za povezanost s terorističkim napadima u Parizu prošle godine, gdje je ubijeno 130 ljudi. Abrini je policiji rekao da je prvobitni plan bio napad u Francuskoj, ali je promijenjen nakon što je u Briselu 18. marta uhapšen njegov saučesnik iz pariza Salah Abdeslam.

Bombaški napad na aerodrom u Briselu izvršili su Ibrahim el-Bakraui i Najim Laachraoui, dok je napad na metro izveo Khalid el-Bakraoui, Ibrahimov brat.

Abdeslam je izručen Francuskoj.