Svijet
0

Uhapšen još jedan muškarac osumnjičen za napad u Beču

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon neuspjelog bombaškog napada na američku ambasadu u Beču uhapšen je još jedan muškarac. Prvi osumnjičeni koji je uhapšen, a koji je nosio ruksak sa eksplozivom i ekserima, prema navodima austrijske policije koja je vodila ispitivanja, djelovao je "zbunjeno“.

Četrdesetdvogodišnji stanovnik Donje Austrije bosanskohercegovačkog porijekla koji je jučer pokušao deponirati ruksak sa ekplozivom u američku ambasadu u Beču, odveden je u policijsku stanicu na ispitivanje.

Tokom ispitivanja djelovao je, prema navodima policijskih zvaničnika "zbunjeno“ i loše je i gotovo nerazumljivo govorio njemački jezik, a ispitivanja se nastavljaju, izvještava danas austrijska televizijska stanica ORF na svojoj web stranici.

Nekoliko sati poslije prvog hapšenja, u gradu Tulln uhapšen je i drugi osumnjičeni za kojeg se špekuliše da je mogući nalogodavac napada na američku ambasadu u Beču, a hapšenje je potvrdila glasnogovornica Državnog ureda za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma Doris Edelbachner.

Prema riječima Edelbacherove, sinoćnji pokušaj napada na američku ambasadu nema islamističko-ekstremističku pozadinu.

U kriminalističkim laboratorijama policijske stanice u Beču trenutno se intenzivno analizira sadržaj ruksaka koji je nosio 42-godišnji napadač. "Pored eksploziva i eksera, pronašli smo i knjigu na kojoj je ispisano Islam. Istraga je u toku“, naglasila je Edelbachter.