Svijet
0

Uhapšen jedan od najtraženijih pripadnika napuljske mafije

FENA
Talijanska policija uhapsila je u četvrtak u Napulju Vincenza Licciardija (42), vodećeg čovjeka napuljske mafije zvane camorra, koji se nalazi na popisu 30 najtraženijih kriminalaca u Italije.

Licciardi je bio u vili Licola, zajedno sa suprugom i prijateljima, kada ga je uhapsila policija. Za njim se traga od 2004., a međunarodna tjeralica raspisana je 2005. godine. Nakon smrti njegova brata Gennara devedesetih godina, koji je umro bolestan u zatvoru Voghera u Milanu, Vincenzo je postao šef napuljske mafije, a uz njega su bili brat Pietro i sestra Maria, koja je uhapšena 2001. Licciardi je stvorio kartel "Savez Secondigliana" nazvan po predgrađu Napulja, specijaliziran za krijumčarenje i prodaju droge.

Ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato pohvalio je policiju zbog hapšenja Licciardija i naglasio kako se posao snaga sigurnosti nikada ne zaustavlja, a posebni državni odvjetnik za organizirani kriminal Pietro Grasso naglasio je kako je posljednjih godina policija uhapsila mafijaše za kojima se godinama tragalo.