Kanada
0

Uhapšen Jacksonov imitator zbog planiranja terorističkih napada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tri kanadska državljana uhapšena su zbog sumnje da su planirali bombaške napade i bili povezani s grupom koja se bori protiv koalicijskih snaga u Afganistanu, saopćila je u četvrtak kanadska policija.

Policija je u srijedu u Ottawi uhapsila Hivu Muhameda Alizadeha (30) i Misbahuddina Ahmeda (26), dok je Khurram Syed Sher uhapšen u Londonu, u kanadskoj saveznoj državi Ontario, nakon istrage koja je trajala godinu dana.

Kako javljaju kanadski mediji, Khurram Sher, bivši student medicine, nastupio je u televizijskoj emisiji koja traga za talentima, "Canadian Idolu", gdje je izveo poznati ples Michaela Jacksona "Moonwalk", što se još može vidjeti na YouTubeu.

Glavni istražitelj Serge Therriault rekao je da je policija uhapsila trojicu osumnjičenih zato što smatra da su oni planirali uskoro izvesti teroristički napad, prenio je Reuters.

"Grupa je predstavljala realnu i ozbiljnu prijetnju po sigurnost Kanade i mi smo kriminalističkom istragom i hapšenjima spriječili sklapanje bilo kakvih bombi i izvođenje jednog ili više terorističkih napada", objasnio je istražitelj Therriault.

Ova trojica su optužena da su kovali zavjeru da izvedu teroristički napad ili napade zajedno s drugim osoba iz Kanade, Irana, Afganistana, Dubaija i Pakistana.