Svijet
0

Uhapšen Iračanin koji je snimio Sadamovo pogubljenje

FENA
Iračanin za koga se vjeruje da je kamerom mobilnog telefona snimio pogubljenje bivšega diktatora Saddama Husseina uhapšen je u srijedu, saopćio je savjetnik iračkog premijera Nurija al-Malikija.

Savjetnik koji nije želio biti imenovan nije naveo identitet uhapšenoga, prenio je AP. On je dodao da je riječ o "zvaničniku koji je nadgledao izvršenje smrtne kazne", kao i da je "on sada pod istragom".

"U nekoliko posljednjih sati vlada je uhapsila osobu koja je načinila snimak Saddamova pogubljenja", naveo je Al-Malikijev savjetnik.

Irački premijer Nuri al-Maliki zatražio je pokretanje istrage o pogubljenju bivšega iračkog predsjednika kako bi se utvrdilo ko ga je vrijeđao u posljednjim trenucima života i kako je nezvanični videosnimak vješanja dospio do medija.

Videosnimak napravljen mobilnim telefonom postavljen je na jednu web-stranicu i emitiran je na panarapskim TV stanicama.

Na snimku je zabilježeno vrijeđanje bivšega iračkog lidera i njegovi prijekori stražarima, kao i njihovo uzvikivanje imena Moqtade al-Sadra, vođe jedne od zloglasnih šiitskih milicija.

Postoji zvanični videosnimak likvidacije Saddama, koji je naručila iračka vlada, a zapadne novinske agencije u utorak su javile da je sporni snimak vjerovatno napravio neko od stražara.