Svijet
15

Uhapšen indijski doktor koji je za šest sati operisao 80 žena

SRNA
Ilustracija; Foto: AFP
Ilustracija; Foto: AFP
Indijski ljekar R. K. Gupta, koji je izvršio proceduru sterilizacije nakon koje je umrlo najmanje 13 žena u centralnom dijelu Indije, uhapšen je, a on za smrtne slučajeve okrivljuje loše postopreativne lijekove.

Prema riječima zvaničkima medicinske službe u indijskoj državi Čatizgar, S.K. Mandala, Gupta, koji se krio poslije operacija izvršenih tokom vikenda, uhapšen je u rođakovoj kući nedaleko od grada Bilaspura.

Tokom vikenda izvršene su operacije nad 83 žene u sklopu besplatne državne kampanje za sterilizaciju, ali je nekoliko desetina njih prebačeno u bolnice u Bilaspuru.

Mandal je naglasio da je Gupta izvršio više od 80 operacija za samo šest časova, što je jasno kršenje državnog protokola prema kojem je hirurzima zabranjeno da dnevno izvrše više od 30 zahvata za sterilizaciju.

On je dodao da je istražiocima naređeno da pokušaju da utvrde da li su ženama dati loši lijekovi.

Stručnjaci ističu da su smrtni slučajevi rezultat potpunog nedostatka medicinskog nadzora i činjenice da je indijska Vlada odredila ciljeve za sterilizaciju nastojeći da stabilizuje sve veći broj stanovništva.

Mandal je ranije izjavio da je Gupta navjerovatnije bio pod pritiskom da postigne zadati cilj od oko 15.000 sterilizacija.

U januaru je državna Vlada pohvalila Guptu zbog izvršenih 50.000 laparaskopskih tubektomija.

Sterilizacija je i dalje najpopularniji metod kontrole rađanja u Indiji i brojne žene odabiraju tu mogućnost jer im jedan zahvat omogućava da preuzmu kontrolu nad svojom plodnosti.