Svijet
0

Uhapšen Ieng Sary, jedan od lidera Crvenih Kmera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policija je u ponedjeljak uhapsila bivšeg minstra vanjskih poslova brutalnog režima Crvenih Kmera iz 1970-ih i njegovu suprugu i privela ih je pred UN-ov tribunal za Kambodžu kako bi se suočili s optužbama za zločine protiv čovječnosti.

Ieng Sary i njegova supruga Thirirth optuženi su za umiješanost u ubistva političkih protivnika tokom vladavine radikalnog komunističkog režima u periodu 1975-1979. godine, sudeći po dokumentima tužioca do kojih je došao Assocated Press. Ieng Thirith obavljala je dužnost ministrice za socijalna pitanja u zloglasnom režimu.

"Danas su Ieng Sary i Ieng Thirith uhapšeni na osnovu potjernice, predati su istražnim sudijama zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u slučaju Ieng Saryja i zločina protiv čovječnosti u slučaju Ieng Thirith", navodi se u saopćenju tribunala.

Radikalna politika Crvenih Kmera kriva je za smrt oko 1,7 miliona ljudi od gladi, bolesti, pretjeranog rada i pogubljenja. Nijedan od vođa grupe do sada nije se suočio sa suđenjem.

Policija je uhapsila par u njihovom stanu u Pnom Penu u zoru. Zvaničnici su ih doveli u prostorije tribunala, gdje bi se trebali prvi pojaviti pred sudijama tokom dana, saopćio je portparol tribunala Reach Sambath.