SAD
0

Uhapšen bračni par koji je 30 godina špijunirao za Kubu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Umirovljeni djelatnik američkog State Departmenta i njegova supruga uhapšeni su pod optužbama da su tri desetljeća špijunirali za Kubu, a sigurnosne tajne koje su odali komunističkom režimu u Havani američki dužnosnici opisuju kao "nevjerovatno ozbiljne", izvještava u subotu TV mreža ABC News.

U optužnici, koja je otpečaćena u petak, navodi se da se Walter Kendall Myers probijao u sve više i više obavještajne razine rada u State Departmentu, u tajnosti razvijajući sa suprugom, Gwendolyn Steingraber Myers, špijunsku suradnju toliko vrijednu za kubansku vladu da ih je jednom na privatnom četverosatnom sastanku primio kubanski čelnik Fidel Castro.

Glasnogovornik State Departmenta, Philip Crowley, rekao je da je hapšenju prethodila trogodišnja FBI-jeva istraga Myersa, te da je državna tajnica Hillary Clinton naredila "sveobuhvatnu procjenu štete", kako bi se utvrdilo što je preneseno Kubancima.

David Kris, pomoćnik ministra pravosuđa za nacionalnu sigurnost, opisao je špijunažu para za Kubu kao "nevjerovatno ozbiljnu".

Sudski dokumenti pokazuju da je par primio malo novaca za svoje napore, te da se više radilo o njihovoj ljubavi za Kubu, Castra i komunistički sustav vlasti.

Dokumenti pokazuju da su se kod prenošenja poruka špijunske metode para mijenjale s vremenom, od poruka radiovezom i Morzeovim kodom, te papira s nevidljivom tintom, do e-mail poruka iz internet kafea u godini umirovljenja - 2007., prenijela je Hina

U dokumentima se navodi da je razvoj tehnologije uvjerio Gwendolyn Myers da napusti omiljenu metodu prijenosa informacija Kubancima - zamjenu kolica za kupce u samposluživanjima.