NATO
0

Uhapšen bivši saradnik Bin Ladena u Afganistanu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na sjeveru Afganistana uhapšen je visoki operativac Al-Qaide i nekada bliski saradnik ubijenog lidera te oganizacije Osame bin Ladena, saopćio je u četvrtak NATO.

U saopćenju je navedeno da je moguće da je uhapšeni 2001. godine bio u dosluhu s Bin Ladenom i da je boravio u Pakistanu.

NATO nije objelodanio ime uhapšenog, već je samo naveo da je on uhapšen u srijedu tokom operacije u Nahri Šahiju, u sjevernoj afganistanskoj provinciji Balk, prenio je AP.

Time je broj osoba bliskih Al-Qaidi i talibana uhapšenih u toj provinciji od februara porastao na 35.

U sjevernoj provinciji Baglan u četvrtak je u bombaškom napadu ubijen jedan njemački vojnik, a petorica njih su ranjeni. Ranjeni vojnici su, kako je saopćio Bundesver (Bundeswehr) prebačeni u njemačku bazu u Kunduzu.

Takođe rano jutros, jedan poljski vojnik je poginuo, a dvojica su povrijeđena u napadu pobunjenika na patrolu u istočnoj afganistanskoj provinciji Gazni.

U saopćenju poljske vojske navedeno je da je do napada došlo kada su nepoznati napadači na poljske vojnike, koji u Afganistanu služe u okviru snaga NATO-a, ispalili antitenkovske projektile i upotrebili sitno naoružanje, prenela je američka agencija.

Oko 2.600 Poljaka služe u Afganistanu u okviru misije NATO-a.