Svijet
0

Uhapšen bivši predsjednik uprave Hypo Alpe-Adria banke

SRNA
Wolfgang Kulterer
Wolfgang Kulterer
Wolfgang Kulterer, 56-godišnji bivši predsjednik uprave Hypo Alpe-Adria banke, uhapšen je rano jutros u Beču, zajedno sa još jednim licem čiji identitet nije otkriven, piše bečki "Kurir".

Kulterer je bio zadužen za proširenje poslovanje banke na Balkan, a austrijsko tužilaštvo ga tereti za odobravanje milionskih kredita bez pokrića u vrijednosti nekretnina ili drugih založnih prava. Veći dio rizičnih kreditnih plasmana završio je u Hrvatskoj, te Srbiji i BiH.

Prema informacijama austrijskog lista, policija je izvršila pretres više objekata u Beču i Koruškoj, ali  za sada nema detaljnih informacija. 

Helmuth Jamnig, portparol austrijskog tužilaštva u Koruškoj, rekao je da će istražni sudija  danas kasno popodne donijeti odluku o zadržavanju Kulterera.

Kako je potvrdio Jamnig, Kulterer je uhapšen  iz tri razloga -  zbog mogućnosti da pobjegne, ponovi krivično  djelo,  te zbog uticaja na svjedoke.

Pretpostavlja se da će u Kulterer u sklopu istrage progovoriti i o saradnji sa lokalnim političarima, a biće zanimljivo u kojem će kontekstu pominjati premijera Ivu Sanadera, prenose hrvatski mediji. 

 Poznato je da je pod Kultererovim vođstvom Hypo banka od male regionalne banke u Koruškoj postala značajan faktor u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, a biće zanimljivo njegovo svjedočanstvo o poslovima sa pokojnim prvim čovjekom Koruške Jergom Heiderom.
Austrijski mediji do sada su pisali da  je Kulterer već svjedočio o nekim  poslovima Hypo banke u Hrvatskoj. Navodno su u svjedočanstvima pred parlamentarnom istražnom komisijom koruškog parlamenta pominjana imena Vladimira Zagorca, Brune Orešara i medijskog mogula Ninoslava Pavića, koji su navodno dobijali  privilegovane kredite.