Njemačka
0

Uhapšen bivši jugoslavenski agent zbog ubistva prije 26 godina

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Minhenska policija objavila je u četvrtak da je u utorak uhapsila 66-godišnjeg Hrvata tražena zbog ubistva Stjepana Đurekovića, protivnika bivšega jugoslavenskog režima, koje je počinjeno prije 26 godina u Bavarskoj, prenijela je francuska agencija AFP.

Njemačka policija je na temelju međunarodnog naloga uhapsila Luku S., kako navodi u svom saopćenju, koji ima i švedsko državljanstvo, pod sumnjom da je sudjelovao u ubistvu Stjepana Đurekovića vatrenim oružjem i sjekirom 28. maja 1983. u štampariji blizu Munchena.

Ubistvo je godinama bilo neriješeno, a prošle je godine pred sudom u Muenchenu za sudjelovanje u likvidaciji Stjepana Đurekovića na doživotan zatvor osuđen Krunoslav Prates. Krunski svjedok u rasvjetljavanju slučaja bio je Vinko Sindičić.

Po verziji njemačkog suda, Đurekovića su likvidirale jugoslavenske tajne službe po nalogu hrvatskih političara, prije svega Mike Špiljka koji je htio zataškati porodičnu aferu vezanu za naftno poslovanje.

Na popisu ostalih osumnjičenih za likvidaciju Stjepana Đurekovića spominje se i Luka Sekula, osoba koju njemačka policija u svom saopćenju spominje samo kao Luku S.

Za Sekulu je Sindičić objasnio da je poslije Domovinskog rata živio u Splitu, koji je naglo napustio 1999.

Bio je spomenut u istražnom postupku o ubistvu Brune Bušića, a nedugo zatim napustio je Hrvatsku. Sindičić je rekao da se Sekula preselio u Goeteborg, a potom nedaleko od Stockholma.

U hrvatskoj policiji zasad nemaju informacija o hapšenju Luke Sekule, a nešto će možda sutra doznati, kazao je na upit Hine načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.