Svijet
0

Uhapšen bivši grčki ministar odbrane zbog pranja novca

FENA
Bivši grčki ministar odbrane Akis Tsochatzopoulos uhapšen je u srijedu u Atini, ispred svoje kuće, zbog pranja novca, izvijestili su lokalni mediji.

Veteranski političar, koji je služio na više ministarskih funkcija od 1980-ih do 2004. godine, trenutno je suočen s optužbom za pranje novca jer nije uključio kupovinu kuće, od prije dvije godine, na poreznu listu.

Parlamentarni odbor je odobrio istragu kojom je dokazano da je Tsochatzopoulos utajio porez.

Na osnovu sudskih izvora bivši premijer je kupio nekretnine pranjem novca, koristeći mito koje je dobio od njemačke firme "Ferrostaal" da bi osigurao prodaju četiri podmornice Grčkoj prije deset godina.

Sudska istraga je počela nakon što su iznijete tvrdnje u nizu medijskih izvještaja od 2010. godine da je Tsochatzopoulos primio i do 8 miliona eura za svoju "savjetničku ulogu" u dogovoru vrijednom 1,1 milijardu eura, a novac je prebačen na bankovni račun u Švicarskoj.

Žestoko je poricao bilo kakva kriminalna djela i tužio je novine i magazine u Grčkoj i Njemačkoj, a i izbačen je iz svoje stranke PASOK, podsjeća Xinhua.

Na osnovu grčkih medijskih izvještaja, izdati su nalozi za hapšenja za veliki broj njegovih pomoćnika umiješanih u skandal.

Tsochatzopoulos je suočen sa zatvorskom kaznom od 25 godina ako bude proglašen krivim.