Svijet
0

Uhapšen "bacač" cipele na Ahmadinedžada

FENA
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Arhiv/AFP)
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Arhiv/AFP)
Najmanje jedan demonstrant je uhapšen zbog bacanja cipele na iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, tokom njegove posjete Egiptu.

Cipela koju je demonstrant u utorak bacio prema Ahmadinedžadu u mnoštvu, nije pogodila iranskog čelnika, a Ahmadinedžad je ubrzano napustio džamiju al-Hussein, gdje se nalazio, prenosi AP.

Pripadnici osiguranja medijima su rekli kako je demonstrant, za kojeg vjeruju da je Sirijac, uhapšen te da ga je policija odvela s mjesta događaja.

Ispred navedene džamije okupilo se mnoštvo sunitskih demonstranata, zbog podrške koju Iran daje režimu Bašara al-Asada u Siriji. Kasnije su anti-iranski demonstranti podigli svoje cipele i blokirali ulaz u džamiju Al-Azhar, gdje se Ahmadinedžad sastao s prominentnim sunitskim imamom.

Ahmadinedžad je posjetio Egipat, kao prvi iranski vođa u posljednjih 30 godina. Njegov dolazak pokušaj je egipatskog predsjednika Muhameda Morsija da oživi zahladnjele odnose s tom regionalnom silom.

Mahati prema nekome cipelom u arapskom svijetu se doživljava kao težak oblik pokazivanja nepoštovanja prema osobi, a bacanje cipele na nekoga, još je gori čin u tom smislu. Svojevremeno je i bivši američki predsjednik George W. Bush brzom reakcijom izbjegao "napad" cipelom.