Bugarska
0

Uhapšen Agim Čeku, bivši komandant OVK

SRNA
Agim Čeku, nekadašnji vojni komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uhapšen je u Bugarskoj na osnovu Interpolove međunarodne potjernice koju su za njim, zbog ratnih zločina, raspisale vlasti Srbije, potvrdila je bugarska policija.

"Agim Čeku uhapšen je juče na graničnom prelazu Geševo na osnovu crvene Interpolove potjernice", rekla je portparol bugarske policije Dijana Jankulova.

Tužilaštvo je zatražilo da dvadesetčetvorosatni pritvor bude produžen na 72 sata.

 U posljednjih šest godina ovo je četvrto hapšenje Čekua, koji je i  bivši kosovski premijer. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za beogradske medije da je potrebno odmah poslati zahtjev za izručenje, jer se može očekivati da će uslijediti politički pritisci da Čeku bude oslobođen.

Hapšenje  je potvrđeno i iz   Čekuove  Socijal-demokratske partije, čiji predstavnici kažu da očekuju da njihov  lider   ubrzo bude   pušten iz pritvora. 

Čeku je početkom maja, na osnovu Interpolove potjernice,  uhapšen i ubrzo zatim protjeran iz Kolumbije, gdje je boravio na međunarodnoj konferenciji o demilitarizaciji gerilskih formacija.
Prethodno, 2003. i 2004. godine,  Čeku je hapšen u Sloveniji i Bugarskoj, ali je na zahtjev, prvo UNMIK-a, a zatim i SAD i EU, pušten iz pritvora, prije nego što se razmatralo njegovo eventualno izručenje Srbiji.

Vlasti Srbije  optužile su Čekua još 2000. godine za seriju ratnih zločina koje je OVK počinila u vrijeme kada je on komandovao gerilskim formacijama, uključujući ubistvo 669 Srba i 18 nealbanaca, kao i mučenje i više od 500 otmica.

Kosovske vlasti su poslije četiri hapšenja Agima Čekua i slične situacije u kojoj se našao i nekadašnji politički lider OVK, a sadašnji premijer Kosova Hašim Tači uputile pismo svim članicama Interpola, tražeći da se ubuduće ignorišu takve potjernice.