Freedom House
0

Ugroženo nezavisno novinarstvo

FENA
Nezavisno novinarstvo u Crnoj Gori je ugroženo prebijanjem novinara i povećanjem odštetnih zahtjeva za uvredu, pokazala je studija "Zemlje u tranziciji 2008", koju je sačinila međunarodna nevladina organizacija Freedom House, pišu podgoričke Vijesti.

Prema toj studiji, demokratija je "blago napredovala" tokom 2007. u gotovo svim segmentima, ali se dodaje da tokom 16 godina od uvođenja višepartijskog sistema Crnom Gorom dominira "ista politička snaga, kojoj je suprotstavljena podijeljena i slaba opozicija".

Politizacija, konstatira se, u državnom sektoru i dalje uporno opstaje i ograničava razvoj nezavisnih nepartijskih javnih službi, policije, pravosuđa, izborne administracije i medija, a u dijelu izvještaja se ističe da ometa i borbu protiv korupcije.

U izvještaju se ocjenjuje da porodične, prijateljske i političke veze u Crnoj Gori "podrivaju uspostavljanje vladavine prava sa jednakim šansama za sve". Te veze smanjuju sposobnost civilnog društva i medija da budu djelotvorni kontrolori i grupe za pritisak, kako bi došlo do promjena, navodi se u jučer objavljenom izvještaju Freedom Housea.

Nezavisnost medija je, prema tom izvještaju, ugrožena prebijanjem dvojice novinara u 2007. godini - Željka Ivanovića i Tufika Softića.

Fredom House ocjenjuje i da nema gotovo nimalo napretka u transformaciji Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore, „što mnogi smatraju rezultatom nedostatka političke volje". Spominje se i spor oko "izbora" ili "potvrđivanja" članova Savjeta tog medija u parlamentu, što je dovelo "autonomiju javnog servisa u pitanje".

Među 29 novih članica EU, balkanskih država i bivših sovjetskih republika obuhvaćenih studijom, Crna Gora dijeli 12. i 13. mjesto - sa Srbijom koja je nazadovala - pretekavši Albaniju i Makedoniju u odnosu na prošlogodišnji raport Freedom Housea.

Crna Gora i dalje najgore stoji u kategoriji korupcije sa ocjenom 5,25, s tim što je raspon ocjena od jedan do sedam i što je viša ona je negativnija, prenijele su podgoričke Vijesti.