Zbog kolere
0

Ugrožena pogranična oblast sa Zimbabveom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlasti Južnoafričke Republike proglasile su pograničnu oblast sa Zimbabveom ugroženim područjem zbog sve većeg broja stanovnika Zimbabvea koji dolaze na liječenje od kolere, izjavio je danas portparol pokrajinske vlade.

"Cio okrug Vhembe proglašen je ugroženim područjem", rekao je glasnogovornik i dodao da se moraju poduzeti hitne mjere kako bi se riješio taj veliki problem, prenio je Reuters.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Zimbabveu su od kolere umrle 774 osobe, a registrirano preko 15.000 oboljelih.

Zbog epidemije kolere u toj afričkoj zemlji, međunarodne humanitarne organizacije su zatražile pomoć, a pojedini zapadni i afrički lideri zahtijevaju ostavku predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

Vlada Zimbabvea optužuje bivšeg kolonijalnog vladara Veliku Britaniju da koristi epidemiju za svrgavanje Mugabea s vlasti i okrivljuje Zapad za sankcije koje su, kako su naveli, uništile relativno uspješnu ekonomiju zemlje.

Kolera je bolest koja se prenosi preko zaražene vode i izaziva povraćanje i akutnu dijareju koji mogu odvesti do smrti zbog dehidracije.

Zaraza se najčešće širi u okolnostima kada su sanitarni uvjeti loši i koristi zagađena voda za piće ili pripremu hrane.