Svijet
0

Ugrožen dogovor u Kopenhagenu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Razgovori o klimatskim promjenama na konferenciji UN u Kopenhagenu zapali su danas u krizu, nakon što su neke zemlje u razvoju odbacile plan koji su sinoć sastavili američki predsjednik Barack Obama i države koje ostvaruju brz privredni rast.

Države, među kojima su Venecuela, Sudan i Tuvalu, saopštile su da se protive dogovoru koji su na samitu postigle SAD, Kina, Indija, Južnoafrička Republika i Brazil.

Završna runda razgovora, kojom je noćas predsjedavao danski premijer Lars Loke Rasmusen, bila je obilježena veoma burnim nastupima.

Za usvajanje sporazuma potrebna je podrška svih zemalja, a Britanija je saopštila da bi neuspjeh blokirao fondove koji su namijenjeni siromašnim zemljama u borbi protiv zagrijavanja planete.

Protivnici dokumenta kažu da plan, koji postavlja granicu od najviše dva stepena Celzijusa zagrijavanja planete u odnosu na predindustrijsko doba, nije dovoljno dobar. Dokumentom je predviđeno da zemlje u razvoju od 2020. godine dobijaju godišnju pomoć od 100 milijardi dolara. Sudanski delegat izjavio je da bi ovaj plan u Africi imao efekat kakav je postigao holokaust u Njemačkoj, jer bi izazvao dodatne poplave, suše, pješčane oluje i porast nivoa mora.

"Poređenje sa holokaustom u ovom kontekstu je dostojno prezira", rekao je glavni švedski pregovarač Anders Tuerson.

Britanski ministar spoljnih poslova David Miliband apelovao je da delegati prihvate plan "ili fondovi koji su opisani u odluci neće postati operativni", što bi, kako je ocijenio, nanijelo štetu ljudima širom svijeta.

Razgovori koji su sa sporadičnim prekidima trajali cijele noći prekinuti su oko osam časova, u trenutku kada se danski premijer Rasmusen pripremao da objavi da dokument ne može biti usvojen.

Ostale zemlje, uključujući članice EU, Japan, te predstavnike Afričke unije i Saveza malih ostrvskih država apelovali su da delegati usvoje plan kao nacrt UN za akciju u borbi protiv klimatskih promjena.

Uslov da bilo koji dokument postane sporazum UN jeste da ga jednoglasno podrži svih 193 zemalja koje učestvuju u razgovorima. Ukoliko se neke države budu i dalje protivile, biće usvojen neobavezujući dokument koji će imati podršku država koje zajedno emituju tek nešto više od polovine emisija štetnih gasova.

Prije odlaska iz Kopenhagena, Obama je rekao da je ovaj dogovor polazna tačka, te da je napredak ostvaren teško, ali da nije dovoljan.

Šef kineske klimatske delegacije Sije Ženhua izjavio je da je "sastanak donio pozitivan rezultat" i da "svi treba da budu zadovoljni".