Danska
0

Uginuo kit nasukan u fjordu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Danski konzervacionist izjavio je u ponedjeljak da je uginuo kit koji se nasukao u danskom fjordu.

Joachim Engel iz Danskog prirodoslovnog muzeja izjavio je da će tim secirati ženku kita dugu 17,6 metara koja je uginula u nedjelju. Naučnici će analizirati njeno srce i druge organe, prenosi Associated Press.

Seciranje, koje će početi tokom dana, odvijat će se na obali u fjordu Vejle, 220 kilometara zapadno od Copenhagena, gdje se životinja nasukala u srijedu.

Vjeruje se da je 30 tona težak kit star između tri i četiri godine.

Agencije prenose da se kit perajar, težak između 20 i 30 tona, nasukao u srijedu ujutro 50 metara od obale fjorda Vejle, na zapadu zemlje. Njegovu borbu za preživljavanje pratile su posljednjih dana hiljade Danaca na licu mjesta.

Do petka potpuno nepokretan, usprkos nekoliko pokušaja spasilaca da ga usmjere prema dubljoj vodi i održavan na životu uz pomoć vatrogasaca koji su ga polijevali vodom, kit je toga dana napravio pothvat uspjevši se odsukati.

Plivao je oko 1,5 kilometar, ali "nažalost, u krivom smjeru, prema dnu fjorda, a ne prema otvorenom moru", rekao je glasnogovornik policije Joergen Jacobsen.

Uhvaćen ponovno u klopku, od subote je nepokretno ležao u 1,5 metara vode, blizu luke Vejle. Zadnji pokušaji vatrogasaca da ga usmjere prema pučini ostali su bezuspješni. Ovo je prvi kit koji se nasukao u Danskoj od 1958. godine.