Svijet
0

Uginula jedna od najstarijih čimpanzi na svijetu

FENA
Jedna od najstarijih svjetskih čimpanzi, Fifi, uginula je u Australiji, saopćili su zvaničnici u petak. Fifi je bila majka 18 čimpanzi u sidnejskom zoološkom vrtu Taronga i proslavila je 60. rođendan u maju s kolačima bez šećera i kokosima među četiri generacije svoje porodice.

Fifi, koja je patila od artritisa i u poznim godinama života je vođena u kupku od kamilice svakog jutra, ostala je, međutim, u krevetu u četvrtak ujutro, izazivajući sumnju među stražarima da je bolesna, navodi zoološki vrt u saopćenju, javio je AP.

Stražari su joj osigurali novi krevet i omiljenu hranu, dok su je ostale čimpanze iz grupe obilazile tokom dana, navdi zoološki vrt u saopćenju. Ona je mirno uginula u popodnevnim satima.

Stražari su rastuženi tihom smrću njihove najstarije i najvoljenije čimpanze", saopćio je zoološki vrt.

Zoološki vrt je objavio da će biti pokrenuta istraga kako bi se ustanovio uzrok smrti.

Čimpanze, koji imaju 98 posto ljudske DNK i najbliži su srodnici ljudima u prirodi, imaju prosječan životni vijek od oko 45 godina, ali mogu živjeti duže u zatočeništvu zbog zdravstvene zaštite i ishrane koju dobijaju.

Guinnessova knjiga rekorda scrstala je Cheetu, zvijezdu desetak filmova o Tarzanu u 1930-im i 1940-im godinama , kao najstariju svjetsku čimpanzu. On je navršio 75. godinu života u aprilu.