Svijet
0

Ugašen požar na naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Požar na naftnoj platformi koja se u četvrtak zapalila u Meksičkom zaljevu je ugašen a kompanija koja je vlasnik platforme je saopćila da nije bilo nikakve eksplozije, javio je BBC.

Ranije su brodovi za gašenje požara upućeni ka naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu na kojoj je, prema prvobitnim vijestima, odjeknula snažna eksplozija.

Naftna platforma pripada američkoj kompaniji Mariner Energy, a Obalska straža je naknadno demantirala da se nakon nesreće na površini mora pojavio tanak sloj nafte koji se protezao nepuna dva kilometra.

Na platformi je u trenutku izbijanja požara radilo 13 radnika koji su pali u more, ali vlasti kažu da su svi radnici pronađeni i prebačeni na sigurno. Vlasti su potvrdile i da platforma nije bila u pogonu.

Zapaljena naftna platforma nalazi se zapadno od lokacije na kojoj je, nakon eksplozije u aprilu ove godine potonula naftna platforma Deepwater Horizon nakon čega se u vode Meksičkog zaljeva izlila ogromna količina nafte.

Do ove havarije dolazi u trenutku dok se u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje vodi žučna rasprava o spornoj namjeri predsjednika Baracka Obame da se uvede moratorij na bušenje nafte na velikim dubinama u vodama Meksičkog zaljeva.

Američka vlada naredila je da se obustavi svako daljnje bušenje u tim vodama nakon izlijevanja nafte u aprilu. Obustava bi trebala trajati sve dok vlasti podrobno ne ispitaju i istraže sva sigurnosna i ekološka pitanja.

Naftne kompanije su, međutim, pravnim sredstvima dovele u pitanje moratorij koji bi trebalo da bude na snazi do novembra ove godine.

Pojedini političari ukazuju na to da su zbog moratorija na potragu za naftom u Meksičkom zaljevu izgubljena brojna radna mjesta upravo u regiji koja je pretrpjela veliku ekonomsku štetu zbog ranijeg obilnog istjecanja nafte.