Svijet
0

Uganda: Prve presude za terorističke napade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sud u Ugandi u petak je dvojicu osumnjičenih za učešće u terorističkim napadima u julu 2010. godine, kada je poginulo najmanje 76 osoba, osudio na 25, odnosno na pet godina zatvora.

Edris Nsubuga priznao je krivicu za terorističke napade i osuđen je na 25 godina zatvora, dok je Muhamud Mugiša dobio petogodišnju zatvorsku kaznu i još pet godina uslovne slobode zbog podrške terorističkom napadu, saopćio je sudija Alfonse Ovini-Dolo, prenosi AFP.

To su prve presude izrečene osumnjičenima za teroristički napad 11. jula 2010. godine koji su bili najsmrtonosniji u istočnoj Africi od napada na američke ambasade u Njarobiju i Dar el Salamu 1998. godine.

Suđenje još dvanaestotorici osumnjičenih biće nastavljeno 15. novembra, a dvojica u petak osuđenih - Nsubuga i Mugiša trebalo bi da se pojave kao svjedoci u tom suđenju.

Dvije bombe eksplodirale su 11. jula 2010. godina u jednom restoranu i klubu u prijestonici Ugande, dok su gosti pratili finale Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Odgovornost za te napade preuzeo je somalski ogranak El-Kaide koji je bio "inspirisan Šebab pobunjenicima" u znak osvete za učešće Ugande u vojnim snagama Afričke unije radi zaštite prozapadne somalske vlade.