Svijet
0

Udruge potrošača u Italiji pozvale na jednodnevni bojkot tjestenine

FENA
Talijanske udruge potrošača pozvale su Talijane da u četvrtak u svojim jelovnicima bojkotiraju tjesteninu u znak protesta protiv poskupljenja tog i drugih osnovnih prehrambenih proizvoda.

Na "Jedan dan bez paste", kako je nazvan protest protiv poskupljenja tjestenine, u prosjeku 20 centi po kilogramu, pozvale su sve udruge za zaštitu potrošača (Adoc, Adusbef, Codacons i Federconsumatori), poručivši Talijanima da cijeli dan ne kupuju tjesteninu, ali i sve proizvode od brašna, uključujući kruh i kolače.

Predsjednik udruge Adoc, Carlo Pileri, iznosi kako je cijena kruhu od 1985. do danas porasla za 750 posto, a istodobno je cijena pšenici pala za jedan cent i sada iznosi 22 centa za kilogram. Dakle, cijena tjestenini i kruhu raste vrtoglavo u lancu od proizvođača do potrošača, dok je otkupna cijena čak niža.

Cijena brašna je porasla za 10-13 posto, što ne opravdava povećanje cijene kruhu za čak 50 posto.

Talijanska vlada je na proteste udruga potrošača odgovorila pozivom upućenim tvrtkama uključenim u lanac distribucije do trgovina prehrambenih proizvoda da ne povećavaju cijene. Istodobno će finansijski stražari kontrolirati cijene u trgovinama, javila je Hina.

Talijanske udruge potrošača traže i intervenciju Bruxellesa zatraživši od Europske unije odobrenje da se odobri sijanje pšenice na novih tri miliona hektara te da se tako povećaju površine, koje su sada određene evropskim normama, predviđene za proizvodnju pšenice.