Egipat
0

Učitelju 6 godina zatvora za ubistvo učenika

Sarajevo-x.com
Islam Amr Badr
Islam Amr Badr
Sud u Egiptu osudio je na šest godina zatvora učitelja koji je nasmrt pretukao svog 11-godišnjeg učenika jer ga je htio 'naučiti pameti' nakon što je dječak ometao čas.

Nastavnik matematike Haitham Nabeel Abdelhamid (23) je dječaka izveo iz učionice jer je bio nemiran i par puta ga snažno udario u stomak od čega je dječak dobio srčani udar i nekoliko sati kasnije umro u jednoj aleksandrijskoj bolnici.

Islam Amr Badr u bolnicu je stigao s četiri slomljena rebra, unutrašnjim krvarenjem , a njegovo srce nije izdržalo i unatoč velikom naporu ljekara da ga spase.

Abdelhamid je nakon užasnog događaja optužen za ubistvo, a branio se tim da je samo htio disciplinirati učenika i da nikog nije namjeravao povrijediti, a njegov advokat je izjavio 'da njegov klijent nije kriv jer ne postoji zakon po kojem nastavno osoblje ne smije udariti dijete'.

Egipatsko školstvo je godinama na lošem glasu, piše BBC jer nema dovoljno školovanih ljudi koji bi podučavali djecu, pa djeci predaju mladi i nedoškolovani nastavnici i učitelji koji ne poznaju metodologiju svog posla.

Dječakovi roditelji su oštro osudili egipatsko školstvo i nazvali ga glavnim krivcem za nasilje i lošu edukaciju djece.