Istanbul
0

Učesnici samita osudili izraelski napad na humanitarni konvoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnici 21 od ukupno 22 zemlje članice Konferencije o jačanju saradnje i mjera povjerenja u Aziji osudili su u utorak na samitu u Istanbulu napad izrelskih snaga na flotilu brodova s humanitarnom pomoći za pojas Gaze, izjavio je turski predsjednik Abdullah Gul.

Oni su pozvali Izrael, koji se jedini nije pridružio ovom stavu, da prekine blokadu Gaze koja je uvedena 2007. godine i da prihvati međunarodnu istragu povodom tog napada, javio je Reuters.

Ovi stavovi iznijeti su u posebnom saopćenju, priključenom završnoj deklaraciji u kojoj nema pomena o osudi Izraela.

Završna deklaracija usvaja se konsenzusom, a Izrael se usprotivio deklaraciji koja bi osudila prošlonedjeljni incident.

Rješenje je pronađeno u objavljivanju odvojenog saopćenja koje je pročitao turski predsjednik Gul na konferenciji za štampu nakon zatvaranja dvodnevnog samita.

Većina članica Konferencije je zatražila u Istanbulu uspostavljanje denuklearizovane zone na Bliskom istoku i pozvala Izrael da se priključi Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i da svoje nuklearne objekte otvori za kontrole Međunarodne agencije za atomsku energiju (AIEA).

Sve članice na samitu, osim Izraela, pozvali su tu zemlju da se povuče sa svih arapskih teritorija okupiranih 1967. godine, kao i na stvaranje nezavisne palestinske države u kojoj bi prijestonica bio istočni, arapski dio Jerusalema.

Traženo je takođe da se riješi problem palestinskih izbjeglica na osnovu rezolucija UN-a.

Članice Konferencije o jačanju saradnje i mjera povjerenja u Aziji su: Afganistan, Azerbejdžan, Kina, Egipat, Indija, Iran, Jordan, Kazahstan, Kirgistan, Mongolija, Pakistan, Palestina, Južna Koreja, Izrael, Rusija, Tadžikistan, Tajland, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Vijetnam i Uzbekistan.