Julian Assange
0

"Ubrzat ćemo objavljivanje povjerljivih dokumenata"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Osnivač internet stranice WikiLeaks Julian Assange izjavio je u utorak da će ubrzati objavljivanje tajnih dokumenata, dok se on bori protiv izručivanja Švedskoj. Njegovi advokati tvrde da bi poslije izručenja mogao dospjeti u zloglasni američki zatvor Guantanamo ili u SAD-u čak biti osuđen na smrt.

"Mi ćemo ubrzati objavljivanje dokumenata preko naših partnerskih novina širom svijeta velikih i malih listova i nekih organizacija za ljudska prava", poručio je Assange ispred suda u Londonu, gdje je u utorak kratko saslušan, dok će glavni pretres o izručenju biti održan 7. i 8. februara.

Assangeovi branioci tvrde kako postoji veliki rizik da će SAD, ako ga Velika Britanija izruči Švedskoj, tražiti njegovo izručenje ili čak nezakonitu predaju SAD-u, gdje će možda biti prebačen u Guantanamo ili neki drugi zatvor.

Njegov tim branilaca, s Goeffreyem Robertsonom na čelu, takođe kaže da postoji rizik da on u SAD-u bude osuđen na smrtnu kaznu, prenosi AP.

Iako mnogi pravni stručnjaci smatraju da je takav scenario prilično nerealan, Assangeova odbrana namjerava da ga iskoristi za sudski pretres sljedećeg mjeseca u Londonu.

Švedska traži izručenje australskog kompjuterskog stručnjaka zbog toga što su ga dvije Šveđanke optužile za silovanje, a američki zvaničnici također pokušavaju da podignu optužnicu protiv WikiLeaksa, koji je objavio veliki dio povjerljive američke diplomatske prepiske i tajnih američkih vojnih dosjea o ratovima u Iraku i Afganistanu.

Assangeovi advokati pokušavaju da povežu ta dva slučaja, tvrdeći da je švedsko tužilaštvo politički motivisano u svojim postupcima, što Švedska oštro demantuje.

Assange (39) je uhapšen prošlog mjeseca zbog navodnog silovanja i seksualnog uznemiravanja dvije žene koje je upoznao prošlog ljeta na putovanju u Švedskoj.

On je pušten iz zatvora uz kauciju i nalazi se u kućnom pritvoru u vili jednog od svojih pristalica u istočnoj Engleskoj.

Assange u Švedskoj još nije optužen, a njegovo izručivanje je zatraženo zbog ispitivanja.