Svijet
0

Ubojiti virus ebole i dalje se širi zapadnom Afrikom

FENA
UN-ov zdravstveni dužnosnik naglasio je da je situacija u zapadnoj Africi prerasla u najgoru u historiji borbe protiv ebole, te kako će zasigurno potrajati još nekoliko mjeseci.

Veliki broj nepoznatih slučajeva oboljelih od ebole u Siera Leoneu i okolnim zemljama, mogao bi ozbiljno ugroziti čitavo stanovništvo zapadne Afrike, napomenuli su liječnici okupljeni u The Lancetu, ističući probleme s kojima se bore siromašne afričke zemlje.

Riječ je o siromašnim zemljama s gotovo nikakvim nivoom zdravstvene zaštite. Smrtunosni virus Ebola se ovaj puta pojavila na granici Liberije, Gvineje i Sierra Leonea, piše AFP.

Najgora je situacija u Siera Leoneu, jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu, koja pati od hroničnog nedostatka liječnika, kao i aparature za prepoznavanje bolesti, te njezino liječenje. Nedostaju i zaštitna odjela za liječnike, zbog čega ova virusna bolest svakog dana uzima brojne žrtve.

"Većina oboljelih od ebole ne prima medicinsku terapiju iz razloga što se oboljeli i njihove obitelji odlučuju na samostalno liječenje, bez ikakvog savjetovanja s liječnicima", rekao je UN-ov dužnosnik na skupu.

"U ovom trenutku, poticaji pacijentima da potraže stručnu dijagnozu, kada sumnjaju u ebolu, su iznimno mali, gotovo nikakvi. Laboratorijska ispitivanja pacijenata su skupa i dugotrajna, dok se dijagnosticira tip zaraze, ona bi u tijelu čovjeka već mogla mutirati te tako liječenje nebi bilo učinkovito", kazao je.

Brojne restrikcije koje je vlast odredila na graničnim prijelazima, kako bi se spriječilo širenje bolesti, nisu pomogle. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije do sada je od ebole umrlo 467 ljudi.

Keiji Fukuda, dužnosnik UN-a, kazao je da je 'nemoguće dati tačan odgovor' kada će se širenje bolesti zaustaviti, te koji su razmjeri njezina širenja, prenosi Hina.

Vezani članci