Izrael
0

Ublažena blokada pojasa Gaze

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izrael je u ponedjeljak redefinisao pravila blokade za pojas Gaze i smanjio spisak dobara koje je zabranjeno unositi na tu teritoriju.

Izrael će dozvoliti da se u pojas Gaze unosi praktično sva roba široke potrošnje, saopćili su zvaničnici dan uoči posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Bijeloj kući, prenosi AP.

U Gazu će, međutim, uvoz građevinskog materijala, potrebnog za obnovu poslije prošlogodišnjeg rata protiv Izraela, i dalje biti zabranjen.

Takva dobra će u Gazu moći da budu unijeta samo pod nadzorom Izraela za potrebe međunarodnih projekata.

Izrael je pod velikim međunarodnim pritiskom da ublaži trogodišnju blokadu, pošto je izraelska vojska ubila devet osoba u napadu na konvoj koji je prevozio humanitarnu pomoć pojasu Gaze 31. maja.

Predsjednik SAD-a Barack Obama, koji će se u utorak sastati s izraelskim premijerom, rekao je da je blokada neodrživa i da mora da bude znatno ublažena, dok su drugi svjetski lideri zahtijevali potpuno ukidanje takvog embarga.

Izrael i Egipat su zatvorili granice s Gazom kada je islamska grupa Hamas nasilno preuzela kontrolu na toj teritoriji prije tri godine.

Prema ranijim pravilima, Izrael je dozvoljavao da u Gazu bude unijeto samo nekoliko vrsta proizvoda, uključujući osnovnu hranu i lijekove.

Ograničenja u putovanju će nastaviti da važe za 1,5 miliona stanovnika Gaze.