Svijet
2

Ubistvo poslanice u Španiji paraliziralo kampanju za evropske izbore

FENA
Ubistvo liderke konzervativne stranke na vlasti u Španiji, za koje je osumnjičena jedna žena koja je izgubila posao, ostavilo je u utorak u šoku političku klasu koja je prekinula predizbornu kampanju za evropske izbore.

Isabel Carrasco, predsjednica pokrajine Leon i liderka Narodne stranke (PP) u istoimenom gradu, ubijena je u ponedjeljak u Leonu s nekoliko metaka dok je prelazila jedan pješački most.

Ovaj zločin je izazvao preneraženost u Španiji koja nije naviknuta na ovu vrstu napada još od prestanka napada naoružane baskijske separatsitičke grupe ETA, koja je 90-ih godina i početkom 2000. godine izvodila napade na poslanike.

Neke novine pišu o porastu mržnje prema političkoj klasi u zemlji koju je uništila ekonomska kriza i rekordna nezaposlenost od 26 posto.

Narodna stranka šefa vlade Mariana Rajoyja otakazala je sve političke obaveze, kao i socijalistička stranka, glavna formacija opozicije.

Uhapšene su 55-godišnja žena i njena 35-godišnja kćerka odmah poslije ubistva. Traži se oružje kojim je izvršen zločin.

Maria Monserrat Gonzalez Fernandez i njena kćerka Monserrat Triana Martinez Gonzales su akitivstkinje lokalne Narodne stranke, izjavila je glasnogovornica stranke.

Ministarstvo unutarnjih poslova smatra da se radi o "osobnoj osveti".

Prema jednom izvoru iz općine Leon, Triana Martinez, kćerka lokalnog policijskog inspektora, bila je privremeno zaposlena u administraciji pokrajine Leon, ali je izgubila posao u 2011. godini, kada su na njeno radno mjesto zaposlili drugu osobu.