Umro prirodnom smrću?
0

Ubistvo Osame bin Ladena - od teorija zavjere do činjenica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ni više od sedmicu dana otkako je svijet saznao da su američki komandosi ubili vođu terorističke mreže Al-Qaida, Osamu bin Ladena, zagovornici teorija zavjera ne prestaju da polemišu oko toga da li je on zaista ubijen, kada je ubijen, zašto je sahranjen tako brzo, zašto je njegovo tijelo bačeno u more.

Kako je u utorak izvjestila iranska novinska agencija FARS, a prenijeli i ruski mediji, iranski ministar obavještajnih poslova Heidar Moleshi izjavio je da Teheran ima dokaze da je lider Al-Qaide Osama bin Laden umro od bolesti mnogo prije akcije američkih specijalaca.

"Imamo precizne informacije da je Bin Laden preminuo od bolesti prije izvjesnog vremena", rekao je Moleshi i dodao:

"Ako su američka vojska i obavještajci zaista uhapsili ili ubili Bin Ladena, zašto ga ne pokažu, zašto su njegov leš bacili u more".

Islamisti su također putem svoje internet stranice optužili SAD da su objavile lažni video snimak ostarjelog Osame bin Ladena na kome vođa Al-Qaide gleda svoje fotografije na televiziji.

"Oprez, oprez, Amerika laže", čuje se glas u tom 10-minutnom videu u kome se ukazuje na razlike između ušiju i očiju na ranijim fotografijama i snimku ostarjelog bin Ladena.

Polemike o istinitosti likvidacije lidera Al-Qaide ne prestaju - dok jedni vjeruju u zvaničnu verziju ubistva, ima i onih koji smatraju da je riječ o prevari, navodeći da lider Al-Qaide nije ubijen u Pakistanu, da su ga Amerikanci bacili u more jer niko nije htio da ga preuzme, ali i onih koji vjeruju da on uopće nije ubijen jer se odavno podvrgnuo nizu plastičnih operacija i živi pod drugim identitetom u nekoj od islamističkih zemalja.

Strasti je uzburkala činjenica da je najprije osvanula potresna fotografija za koju se spekulisalo da je napravljena po okončanju atentata američkih vojnika na Bin Ladenovu bazu u Pakistanu, da bi potom stigao demanti.

Sumnje je dodatno podgrijala vijest da Bin Ladenovo tijelo navodno niko nije želio da preuzme, pa su Amerikanci, "poštujući islamske običaje", odlučili da "obave sahranu" - u moru, iako je nedugo zatim, stigla vijest da je DNK analizom utvrđeno da se 99,99 posto sigurnosti radi o najozloglašenijem svjetskom teroristi.

Prema jednoj od teorija zavjere, Bin Laden je bio suviše "krupna riba" za Amerikance, pa je morao da bude likvidiran. Neki, pak, smatraju da su ga marinci uhvatili živog i da američke tajne službe tvrde da je ubijen kako bi ga ispitivale na miru, bez brige da li time krše međunarodno pravo i zadržali sve eventualne informacije.

Često se pominje i verzija da je Osama Bin Laden odavno umro prirodnom smrću (najvjerovatnije između 2003. i 2007. godine) pošto je već 2001. godine bio bolestan i morao je na redovne dijalize, a jedna od verzija jeste i da je Bin Laden zapravo bio čovjek američke Centralne obavještajne agencije (CIA), čiju je zaštitu uživao do posljednjeg momenta.

Ima i onih koji smatraju da je čitavu medijsku pompu oko "svog ubistva" Bin Laden posmatrao iz neke vile preko ogromnog televizora, kao čovjek koji već godinama živi pod drugim identitetom.

Bilo kako bilo, pojedini ekonomski stručnjaci vjeruju da nije terorizam već prezaduženost najveći neprijatelj SAD-a i da će, ukoliko vlada ne bude restriktivnija u narednih 10 godina, Bin Laden posthumno ipak biti pobjednik jer će se dogoditi ono što je on najviše želio - bankrotstvo SAD-a.