Svijet
0

Ubistvo Bin Ladena objavljeno na Twitteru prije nego u medijima

SRNA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Informacija o desantu u kojem je ubijen lider Al-Qaeidae Osama bin Laden objavljena je na društvenoj mreži "Twitter" prije nego u medijima.

Konsultant sektora za informacione tehnologije iz pakistanskog mjesta Abotabad opisivao je na internetu detalje operacije koju je pratio iz susjedstva, iako nije znao o čemu je riječ, prenosi BBC.

Sohaib Atar napisao je neposredno prije početka napada da jedan helikopter kruži iznad grada i dodao da to možda nije pakistanska letjelica. 

Potom je izvijestio da se dogodila eksplozija, ne znajući da su američke snage uništile ostatke helikoptera koji je pao tokom operacije.

Atar je postao svjestan značaja poruka koje je ostavio na "Twitteru" tek kada je američki predsjednik Barcak Obama saopštio detalje o ubistvu Bin Ladena.

Tokom desanta, Atar je prenosio informacije koje je dobijao od prijatelja iz okoline, koji su u tom trenutku takođe bili na internetu.

"Tviter je upravo doživio svoj CNN trenutak", navodi jedan američki web site i poredi ovu situaciju sa prvim zaljevskim ratom, kada su gledaoci ove mreže imali priliku da prate sukobe u direktnom prenosu.
"Twitter" i ostale društvene mreže postali su ključan izvor informacija za tradicionalne medije koji žele da tokom izvještavanja ostanu "korak ispred događaja".

"Novinar koji ne koristi Twitter isti je kao onaj koji nema mobilni telefon", zaključuje jedan komentator.