Svijet
8

Ubio se Stephen Crohn, čovjek koji nije mogao dobiti AIDS

Klix.ba
Stephen Crohn
Stephen Crohn
Stephen Crohn, Newyorčanin koji je fascinirao ljekare svojom otpornošću na HIV i AIDS, izvršio je samoubistvo u 66. godini.

Crohn je poznat po nadimku "Čovjek koji ne može dobiti AIDS", kako su ga novinari nazvali 1996., nakon što su njegov partner i veliki broj prijatelja preminuli od ove bolesti, a on ostao zdrav. Na kraju je dozvolio da se njegova bijela krvna zrnca izlože HIV-u. Do zaraze nije došlo čak ni kada je izložen koncentraciji virusa hiljadu puta većoj od uobičajene.

"Moj brat je vidio sve svoje prijatelje kako umiru, a on je ostao živ. Osjećao se krivim zbog toga i to ga je izjelo", rekla je njegova sestra Amy Crohn Santagata.

Crohnov partner, gimnastičar Jerry Green, bio je jedan od prvih žrtava AIDS-a. Obolio je 1978., a preminuo 1982. godine. Nakon toga je čitav niz Crohnovih seksualnih partnera preminuo od ove bolesti, ali on nije obolio. Kada je shvatio da je drugačiji, dobrovoljno se podvrgnuo ljekarskim testovima kako bi otkrio zašto.

Tek nekoliko godina kasnije otkriven je i razlog. Crohnova genetska anomalija krvnih zrnaca, koju ima samo jedan posto svjetske populacije, sprečavala je zarazu.

Zahvaljujući istraživanjima Crohnovih krvnih zrnaca došlo je do pronalaska lijeka maraviroca, koji sprječava širenje zaraze kod zaraženih pacijenata. 2006. godine, jedan pacijent je uspješno izliječen zahvaljujući transplantaciji koštane srži od donatora sa istom mutacijom kao kod Crohna.

Crohn je bio živopisan slikar, skulptor i urednik, a radio je i kao socijalni radnik.