Masakr u školi u Brazilu
0

VIDEO / Ubio 12 djece okrenuvši ih prema zidu i pucajući i u njih

Sarajevo-x.com
Menezes de Oliveira (Foto: AP)
Menezes de Oliveira (Foto: AP)
Pomahnitali napadač, 23-godišnji Menezes de Oliveira, upao je jučer u jednu osnovnu školu u Rio de Janeiru i pobio 12 djece, 10 djevojčica i dva dječaka, a zatim presudio sam sebi. Policija je danas otkrila više pojedinosti o najstravičnijem napadu u školi u historiji Brazila.

Oliveira je, navodno, bio bivši učenik te škole. Prema navodima svjedoka, napadač je ušao u dvorište škole i počeo pucati po djeci. Dok se penjao stubištem nemilosrdno je pucao po učenicima.

"Već je ubio nekoliko djece u dvorištu i na prvom spratu. Vrištao je i govorio djeci da se okrenu licem prema zidu i zatim je pucao po njima. Djeca su ga molila da to ne čini. Bilo je mnogo krvi", ispričao je Jade Ramos za televizijsku mrežu Globo.

Ramos je ispričao kako kako je sa ostalim učenicima pobjegao u učionicu gdje su uz pomoć učiteljice zabarikadirali ulazna vrata.

U krvoločnom ubilačkom pohodu 23-godišnjaka nemilosrdno je ubijeno 12 djece, dok je najmanje 11 ranjeno. Dvoje je u jako teškom stanju.

Ubica je presudio sam sebi.

"Još uvijek je pucnjava trajala kada smo stigli u školu. Našao sam ga na drugom spratu. Uperio je pištolj u mom smjeru i promašio. Odmah nakon toga pucao je sebi u glavu", ispričao je policajac Marcio Alves, prenosi BBC.

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff izjavila je da je ovo jedan od najgorih masakra u historiji Brazila.

"Nevina djeca izgubila su živote. Ovakvo nešto nije u prirodi naše nacije", kazala je Rousseff.

Škola je privremeno zatvorena i bit će provedena temeljna istraga.