Brazil
0

Ubili 280.000 morskih pasa zbog supe od njihovih peraja

Sarajevo-x.com
Grupa za zaštitu okoline sa Instituta "Environmental Justice" iz Brazila je tužila kompaniju za izvoz morske hrane "Sigel do Brasil Comercio" zbog ubistva 280.000 morskih pasa. Kompanija je lovila morske pse kako bi zadovoljila apetite azijskog tržišta za supom od peraja ove životinje.

Direktor grupe, Cristiano Pacheco, je za AFP rekao da je njegova grupa izračunala kolika je zapravo šteta nanesena ekosistemu. Prema njegovim riječima, ubistvo ovolikog broja morskih pasa ima negativan uticaj na ravnotežu među morskim vrstama. Grupa za zaštitu okoline od kompanije "Sigel do Brasil Comercio" traži isplatu 800 miliona dolara zbog štete koju su načinili.

Optužena kompanija je lovila morske pse u blizini sjeverne brazilske države Para u periodu od marta 2009. do maja 2010. godine. Ovo su podaci brazilske državne agencije za zaštitu okoline "Ibama" koja ih je proslijedila novinama "Folha de Sao Paolo".

"Prema našim saznanjima, peraja morskih pase su se tajno izvozila u Aziju u kontejnerima, vjerovatno iz luke Rio Grande do Sul", izjavio je Pacheco.

"Ibama" tvrdi da je kompanija ostatke tijela morskih pasa bacala nazad u more što se protivi propisima o zaštiti okoline.