Svijet
0

Ubila se Marokanka koja se trebala udati za svog silovatelja

FENA
Ministrica iz marokanske islamističke vlade pozvala je u četvrtak na reviziju zakona koji dopušta brak silovatelja sa žrtvom, nakon samoubistva 16-godišnje Marokanke prisiljene da se uda za čovjeka koji ju je silovao.

Oko 300 ljudi je organiziralo proteste na poziv Demokratske lige za ženska prava pred zgradom suda u kojem je izrečena presuda koja potvrđuje sklapanje braka.

Djevojka se otrovala mišomorom prošle sedmice i sahranjena je u nedjelju u gradu Larašu.

Ministrica za solidarnost, žene i porodicu Besima Hakavi, jedina žena članica islamističke vlade, priznala je u razgovoru za državnu televiziju 2M da se radi o "pravom problemu" i preporučila raspravu o reformi zakona.

Nuza Skali, koja je obavljala istu funkciju u prethodnoj vladi, izrazila je šokiranost ovim slučajem koji je za nju "krik društva".

Obje žene su govorile na televiziji koja je u četvrtak skoro cijelu emisiju podnevnih vijesti posvetila tom slučaju.

Amina el-Filali je bila prisiljena da se uda za svog silovatelja koji je izbjegao zatvor zahvaljujući jednom članu marokanskog krivičnog zakona.

"Zakon smatra silovanu maloljetnicu prijestupnicom iako je ona žrtva nasilja", kazala je Nuza Skali i izrazila žaljenje što ne postoji zaštita maloljetnica.

"Treba promijeniti zakon kako bi se uskladio s novim ustavom usvojenim na referendumu u julu koji zabranjuje nasilje nad ženama i osigurava jednakost spolova", dodala je ona.