Unakazio joj izgled
1

Ubila se 12 godina nakon što ju je muž polio kiselinom

Sarajevo-x.com
Fakhra prije i poslije napada
Fakhra prije i poslije napada
Fakhra Younus iz Pakistana je odlučila okončati svoju 12-godišnju mukotrpnu borbu, kojom je pokušavala popraviti svoje unakaženo lice po kojem je njen bivši muž polio kiselinu, skočivši sa šestog sprata jedne zgrade u Rimu.

Bivšu plesačicu iz Pakistana je prije 12 godina tadašnji muž, advokat i sin političkog moćnika, polio kiselinom po licu nanijevši joj teška oštećenja.

Napad, koji se dogodio pred očima njenog tada petogodišnjeg sina, onemogućio joj je da diše i da se bori za život. Kiselina joj je otopila nos i grudi, spalila kosu, spojila usne, uništila lijevo uho te ju oslijepila na jedno oko. Otada je bila na 39 različitih zahvata, kako bi formirala svoje lice koje više nije imalo oblik.

Nakon napada se preselila u Rim i tamo nastavila tretman oporavka . Međutim, nikada se nije oporavila. Njeno samoubistvo, koje se dogodilo 17. marta, vratilo je sva bolna sjećanja na taj gnusni čin, ali još jednom podsjetilo na torture kroz koje prolaze pakistanske žene u konzervativnoj i okolini u kojoj vladaju muškarci.

Više od 8.500 napada kiselinom, prisilni brakovi i drugi oblici nasilja nad ženama su evidentirani u Pakistanu u prošloj godini.

"Najtužnije je što je Fakhra shvatila da joj sistem u Pakistanu nikada neće osigurati liječenje. Bila je veoma razočarana, jer za nju nije bilo pravde", kazala je Nayyar Shabana Kiyani, aktivistica udruženja Aurat Fondation.

Fakhra i Bilal Khar su bili u braku tri godine, ali ga je ona napustila, jer ju je navodno fizički i psihički maltretirao. Fakhra je tvrdila da je njen bivši muž došao u kuću njene majke i prolio joj kiselinu na lice dok je spavala.

Slučaj je privukao pažnju svjetske javnosti, a Khar je oslobođen svih optužbi zbog, kako se navodi, političkog utjecaja njegovog oca, bivšeg guvernera. Nakon što je odlučila okončati svoj život, Fakhrin bivši muž se ponovo ogradio od optužbi da ju je on unakazio. Khar također smatra da se Fakhra ubila, jer nije imala novca, a ne zbog strašnih povreda koje je pretrpjela.

Zanimljivo je da je veliku podršku imala od Tehmine Durrani, Kharove maćehe, bivše supruge njegovog oca. Ona ju je zastupala na sudu i pomogla joj da ode u Italiju gdje joj je Vlada Italije plaćala liječenje i osiguravala joj novac za život. Durrani je kazala da će raditi na tome da se njen slučaj ponovno otvori.

Ona je kazala da Fakhrain slučaj treba biti podsjetnik da se Vlada u Pakistanu mora angažovati na prevenciji napada kiselinom i drugih oblika nasilja nad ženama.