Svijet
0

Ubijenog britanskog vojnika morali identificirati putem zubnog kartona

Klix.ba
Britanski vojnik Lee Rigby pretrpio je velike i ozbiljne povrede zbog kojih je identificiran uz pomoć zubnog kartona, navodi jedan od učesnika istrage njegovog ubistva.

Dvadesetpetogodišnjak Rigby je ubijen u Woolwichu na jugoistoku Londona 22. maja, na putu od posla prema kući.

Na kratkom saslušanju u Southwark Coroner sudu rečeno je kako je Rigby prvo udaren automobilom, a potom su ga napala dva naoružana muškarca s mačetom i nožem.

Detektiv Grant Mallon iz Odjela za terorizam Scotland Yarda izjavio je kako je muškarčevo tijelo odvučeno na sredinu ceste kako bi prolaznici vidjeli šta su mu uradili.

"Hodao je prema Artillery Placeu kada je automobil skrenuo na trotoar i udario ga. Potom su dva muškarca izašla iz auta i napala ga mačetom i nožem", rekao je Mallo.

Dodao je kako je Rigby pretrpio velike i ozbiljne povrede te da se istraga o njegovom ubistvu nastavlja.

Obdukcija je potvrdila kako je preminuo od višestrukih ubodnih rana.

Uhapšeno je nekoliko osoba koje se dovode u vezu s ovim slučajem, dok su glavni osumnjičeni Michael Adebowale i Michael Adebolajo.

Porodica ubijenog vojnika pozvala je danas na smirenost i poželjela da se stane ukraj napadima.

"Želimo istaći kako Lee ne bi želio da ljudi koriste njegovo ime kao izgovor za vršenje napada na druge. Ne želimo da druge porodice prolaze kroz ovo užasno iskustvo i molimo sve da ostanu smireni i pokažu poštovanje", navodi se u izjavi porodice.

Od Rigbyjevog ubistva zabilježeno je 212 incidenata, što je dvostruko više u odnosu na period prije njegovog ubistva.