Afganistan
0

Ubijeno više od 100 talibana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Koalicija pod američkim vodstvom saopćila je da su njene snage ubile više od 100 militanata tokom četiri dana borbi u južnom Afganistanu.

Koalicija je saopćila da su pobunjenici koristili puščanu vatru, ručne raketne bacače i minobacačke napade na zajedničku patrolu agfganistanskih i koalicijskih vojnika nekoliko puta od ponedjeljka i da su nastavili s napadima do četvrtka, javio je AP.

Patrole, koje su se kretale južnom pokrajinom Helmand, uzvratile su vatrom i pozvale su borbene avione da pruže podršku.

Koalicijski portparol izjavio je u četvrtak da je više od 100 pobunjenika ubijeno u borbama koje su nastavljene i u četvrtak i nije mogao pružiti više detalja.

U koalicijskom saopćenju se navodi da nije javljeno o bilo kakvim žrtvama među afganistanskim i koalicijskim vojnicima ili civilima.

U toj provinciji, jednom od žarišta pobune i centru proizvodnje opijuma, britanske snage se već tri godine sukobljavaju s talibanskim ekstremistima.

Avganistanske i međunarodne snage su, u međuvremenu, u južnoj provinciji Zabul ubile 18 pobunjenika i zaplijenile 10 kilograma opijuma, saopćilo je afganistansko Ministarstvo odbrane.

Prema podacima humanitarnih agencija, u prvih šest mjeseci ove godine, u nasilju u Afganistanu poginulo je više od 2.500 ljudi, među kojima 1.000 civila.