Jemen
0

Ubijeno devet demonstranata u Sani

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Devet osoba ubijeno je iz vatrenog oružja u srijedu u Jemenu kada su snage sigurnosti i vojska pucali kako bi rastjerali demonstrante u Sani, saopćio je jedan medicinski izvor.

Još najmanje 20 demonstranata je povrijeđeno iz vatrenog oružja, pa bi broj žrtava mogao biti i veći, saopćeno je iz jednog od medicinskih izvora.

Osam tijela je prevezeno u bolnicu jednog privatnog univerziteta, a jedno u poljsku bolnicu podignutu na trgu Changement, središtu protesta u glavnom jemenskom gradu, dodali su isti izvori.

Snage sigurnosti i vojska pucali su pravim mecima kako bi rastjerali demonstrante koji su se okupili u jednoj četvrti na sjeveru Sane, dodali su oni.

Demonstranti traže odlazak predsjednika Alija Abdullaha Saleha, koji je na vlasti već 32 godine, a u demonstracijama koje su počele krajem januara ubijeno je više od 130 ljudi.

Vlasti i Zajednički front, koalicija parlamentarne opozicije, pripremaju se da narednih dana u Rijadu potpišu sporazum o tranziciji vlasti, postignut nakon posredovanja zaljevskih monarhija, prema izvorima koji su bliski dvjema opozicionim stranama.