Kamerun
0

Ubijeno 16 zatvorenika tokom bijega

FENA
Stražari u zatvoru maksimalne sigurnosti u kamerunskom lučkom gradu Douala ubili su 16 zatvorenika tokom pokušaja bijega, javio je državni radio u ponedjeljak.

Radio je javio da su zatvorenici pokušali pobjeći iz zatvora New Bell u nedjelju navečer, prekidajući snabdijevanje strujom i otvarajući vatru na čuvare ćelija iz dvije automatske puške.

"Stražari na dužnosti odgovorili su vatrom na vatru. Do trenutka kada je pucnjava prestala, 16 zatvorenika je ubijeno a još tri su teško ranjena", javio je radio, prenosi Reuters.

Dvojica zatvorskih stražara lakše su ranjena.

Snage sigurnosti okružile su kvartove u Douali blizu zatvora kako bi uhvatile ostale zatvorenike koju su mogli pobjeći.

U zatvoru New Bell u Douali, izgrađenom 1993. za 800 zatvorenika, boravi više od 3.000 zatvorenika, od kojih oko dvije trećine još čeka suđenje. U proteklih sedam mjeseci zabilježena su još dva pokušaja bijega.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da su kamerunski zatvori pretrpani, s lošim higijenskim uslovima i pojavom bolesti, a slučajevi mučenja i nasilja su česti.

Novi krivični zakon donesen 2006. ograničava vrijeme pritvora do suđenje na šest mjeseci, što se može produžiti za još šest, ali ta mjera se u potpunosti ne primjenjuje.