Irak
0

Ubijeno 14 policijskih regruta u napadu bombaša samoubice u Tikritu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bombaš samoubica koji je nosio vestu nakrcanu eksplozivom napao je grupu iračkih policijskih regruta u Tikritu, rodnom gradu bivšeg diktatora Saddama Husseina, ubivši najmanje 14 regruta, saopćio je pokrajinski zvaničnik.

Ahmed Abdul-Jabbar, zamjenik guvernera pokrajine Salahuddin, izjavio je kaiko ne zna koliko je osoba ranjeno u napadu, koji se desio kod policijskog regrutnog centra u kojem su se mladi Iračani okupili u nadi da će dobiti posao, prenosi Reuters.

"Po prvim izvještajima ubijeno je 14 osoba", izjavio je Abdul-Jabbar putem telefona.

Policijski izvor u gradu, koji se nalazi 150 km sjeverno od Bagdada, izjavio je da je 15 osoba ubijeno i više od 30 ranjeno. Policijski portparol kazao je da je više od 300 osoba stajalo u redu u vrijeme napada.

Ukupni obim nasilja u Iraku naglo je opao od vrhunca sektaškog krvoprolića 2006/07. godine, pokrenutog nakon američke invazije 2003. godini. Pucnjave i bombaški napadi, međutim, i dalje su redovna pojava.

Pokrajina Salahuddin, dom Saddamove porodice, i dalje je metom čestih napada sunitskih islamističkih pobunjenika koji se protive vladi u Bagdadu pod šiitskim vodstvom. Tikrit ima sunitsku većinu.

Pobunjenici su pojačali napade na iračke policajce i vojnike otkako su američke trupe i zvanično okončale borbene operacije u augustu prošle godine uoči potpunog povlačenja u ovoj godini.